Edities en Winnaars

2022

‘Freoneploech’ Saberiosia winnaar eerste editie Burgumer Doarpskwis

Zaterdagavond 7 januari 2023 was De Pleats in Burgum het decor van de feestelijke uitslagenavond van de allereerste editie van de Burgumer Doarpskwis. Vrijwel alle teams, de captains, ploegleden en supporters waren hierbij aanwezig. De presentatie van deze feestelijke avond was in handen van het illustere duo ‘Geartsje en Melissa’.

Een week eerder, op woensdag 28 december 2022 hadden in totaal 26 ploegen zitten zwoegen op 100 pittige vragen over Burgum en omgeving. Vragen over geschiedenis, sport, cultuur, politiek en nog veel meer. De tijd die men voor deze vragen had was krap. Tussen half 7 en half 12 ’s avonds moest de monsterklus worden geklaard.

Drie prijswinnaars
Er bleven uiteindelijk 3 prijswinnaars over. ‘Freoneploech Saberiosia’ was met 648 punten de winnaar. De ploeg nam de wisselbeker in ontvangst, evenals de cheque met een bedrag van
€ 400. De helft van het prijzengeld van de winnaars moest ten bate komen aan een goed doel. In het geval van Saberiosia was dat ‘Stichting Geen Dak’. Maar de ploeg gaf aan dat het volledige bedrag van de cheque ten gunste van de stichting mocht komen.

Tweede werd de ploeg ‘Burgum 2040’ met 630 punten. ‘Stichting Shoma’ mocht de helft van het bedrag van het € 300 tellende prijzengeld ontvangen.

Als derde eindigen ‘de Hynstesturten’ met een score van 606 punten. Als goed doel had deze ploeg ‘Stichting Kika’ opgegeven. De ploeg kreeg een cheque van 200 euro, waarvan
€ 100 naar Kika gaat.

Verbinding en ontspanning
De Burgumer Doarpskwis is een initiatief van (oud) Burgumer Gerard Hendriksen. Het doel van Hendriksen was om door middel van een gezelschapsspel voor verbinding en ontspanning te zorgen. Het fenomeen dorpsquiz is bekend in het oosten van het land, maar hier is het spel vrij nieuw. Eerder zou de Doarpskwis al plaatsvinden in 2020 en 2021, maar de maatregelen vanwege het coronavirus zorgden ervoor dat het evenement tot 2 keer toe werd afgeblazen.

De Burgumer Doarpskwis heeft ook financiële steun gekregen
De kwis is mede mogelijk gemaakt door fondsen en sponsors, met name lokale. Zie hiervoor deze website burgumerdoarpskwis.nl en Facebook.com/burgumerdoarpskwis.

De kwis krijgt zeker een vervolg
Uit een digitale evaluatie kwam voort dat bijna 100% van de deelnemers een volgende keer weer meedoet. De organisatie gaat de huidige editie verder evalueren en neemt hiervoor input van de deelnemers mee.

Sponsoren 2022